line decor

  

line decor

tr>

 reidar.moursund@yahoo.no
 
 
 


 

Reidar Moursund

Sandsundvær-ulykken:
Hør musikken fra kirkespillet.

 

Tirsdag 22.januar 1901 omkom 34 mennesker på Sandsundvær i Herøy kommune. Årsaken til ulykken var i hovedsak springflo i kombinasjon med sterk vind fra sørvest.

På ulykkesdagen var det 254 mennesker der ute. Kun en familie skal ha bodd der fast; resten kom dit på vinterfiske og bodde i buer.

Ødeleggelsene begynte allerede to timer før full flo, som skulle være kl.13.07. Det første som ble tatt var en vedstabel. Etter hvert begynte sjøen å plukke på buene, og båtene slet seg og ble knust mot land.

Ettersom Sandsundvær består av lave holmer, var det få trygge steder folket kunne flykte til. De som ble stående igjen på de mest utsatte holmene, holdt seg fast i tau og kjettinger.

Men den iskalde sjøen var etter hvert full av livsfarlig vrakgods, og det sies at mange av de som døde, ble slått i hjel av påler og planker som de ikke kom seg unna.

Ulykken skjedde altså på formiddagen, i dagslys. Omkring halvparten av de 16 buene ble tatt av uværet. De døde ble lagt i en egen bu. Folk hjalp hverandre så godt de kunne, der de lå værfast langt ute i havgapet.

De fryktet at de skulle bli utsatt for samme fryktelige opplevelse når floa kom igjen i nattemørket.

En kan gjerne tenke over hva slags stemning det måtte være på Sandsundvær de tre dagene uværet varte; før folket kom seg innover og fikk varslet om tragedien.

Fordi dette er en ulykke som er knyttet til fiskeriene i fiskerikommunen Herøy, er det en spesielt viktig del av vår lokalhistorie.

34 mennesker omkom altså i Sandsundvær-ulykken.


Av de 25 som ble funnet, ligger 21 gravlagt i eget gravsted på Herøy gamle kirkegård, mens 4 er gravlagt i Leirfjord. 9 ble aldri funnet.
 


Hør Leif-Erik Michaelsen (NRK) lese utdrag fra historien:

Utdrag 1

Utdrag 2

Utdrag 3


Sammen med Ståle Botn har Reidar Moursund laget et kirkespill over denne hendelsen.
Hør musikk fra kirkespillet.